Fotoreis Zee, land en licht; 11,12 en 13 september 2020

Fotoreis Zee, land en licht

Een driedaagse geheel verzorgde fotoreis op 11, 12 en 13 september 2020

Zee, licht en historische steden. Iedere fotograaf wordt enthousiast van de vele mogelijkheden die Zeeland te bieden heeft. De prachtige natuur en het beroemde Zeeuwse licht inspireerden al vele kunstenaars. Kunstschilders, maar ook bekende fotografen, waren gefascineerd door de zee, het licht en de bewoners van Zeeland.

Op het programma staan landschap-, architectuur- en reportage fotografie. Net als de beroemde schilder Mondriaan gaan we op creatieve manier het landschap in beeld brengen. We maken een reportage van het folkloristische Straô. Een oude traditie met versierde paarden die na de winter de voeten in de zee wassen.  We bezoeken de historische scheepswerf in Arnemuiden met oude werktuigen. Er wordt veel aandacht besteed aan het maken van een fotoreportage.

Fotograferen, kunstgeschiedenis en cultuur

Niet alleen schilders waren gefascineerd door het Zeeuws licht, ook beroemde fotografen zoals Eva Besnyö en Cas Oorthuys hebben Zeeland en hun bewoners vastgelegd. Bij deze fotografen lag de focus op de mensen en hun leefomgeving. We laten ons inspireren door hun stijl en werkwijze tijdens het bezoek aan de Straô en de scheepswerf. De avondfotografie staat in het teken van oude Zeeuwse mythen en sagen.

Ervaring en begeleiding tijdens de fotoreis
Deze driedaagse fotoreis is geschikt voor de gevorderde fotograaf die op zoek is naar meer verdieping en een eigen stijl wil ontwikkelen. Er wordt veel aandacht besteed aan de inhoudelijke kant en zeggingskracht van beelden. We nemen ruim de tijd om de foto’s te bespreken, zo leren we samen en van elkaar.
Voor de beginnende en ervaren fotograaf is er een fotoreis op 4 en 5 april.

De Zeeuwse fotograaf Karin den Boer begeleidt de cursus. Zij kent het landschap en de stad Middelburg goed en brengt je naar onbekende en fotogenieke plaatsen.  Karin heeft al veel fotoreportages gemaakt in haar omgeving. Haar foto’s zijn gepubliceerd in boeken en tijdschriften. Bovendien heeft zij een ruime kennis van hedendaagse fotografie en kunstgeschiedenis.

De uitvalsbasis is het monumentale Bed en Breakfast  Adrichem en Scherpenseel in het centrum van Middelburg.  Je verblijf is op basis van een eenpersoonskamer inclusief een heerlijk ontbijt. De fotoreis is compleet verzorgd en je wordt heerlijk verwend met Zeeuws gerechten. Je kan je dus volledig concentreren op de foto opdrachten. De groep is niet groot (maximaal 6 personen), zodat er voldoende ruimte is voor persoonlijke aandacht en begeleiding.

Programma en praktische info 3-daagse fotoreis 

Programma dag 1

11.30 en 12.00 uur Aankomst bij Bed en Breakfast Adrichem en Scherpenseel.
12.00 uur Start programma met een heerlijke lunch. Dit is dan ook een mooi gelegenheid om met elkaar kennis te maken. Na de lunch een korte presentatie met uitleg en fototips voor het middagprogramma.
14.00 uur Bezoek aan de historische scheepswerf in Arnemuiden. Een fotogenieke locatie met monumentale gebouwen, boten en oude werktuigen.
16.30 uur Terug naar Middelburg en de B&B met tussenstop landschapsfotografie
18.30 uur Diner in Middelburg
20.00 uur Avondfotografie in Middelburg. Deze avond wandelen we door de vele steegjes en laten we ons inspireren door oude mythen en sagen. We gaan op zoek naar de duistere kant van Middelburg en creëren spanning en suggestie in onze beelden.
22.00 uur einde dag programma

Programma dag 2

8.30-9.30 uur Ontbijt
10.00 uur Voorbespreking en uitleg over het maken van een fotoreportage.
11.00 uur Bezoek aan het dorp Noordwelle waar het Straô plaatsvindt. Het Straô-rieën is een eeuwenoud feest. Jonge boeren en knechten rijden met hun versierde paarden door de zee. Met als doel de voeten van de dieren te wassen na de winter.
13.00 uur lunch
14.00 uur Wandelen en fotograferen rond Domburg, de favoriete verblijfplaats van Mondriaan en Toorop. Voor ons het uitgangspunt om op een creatieve manier het landschap in beeld te brengen.
17.30 uur Soep of een kleine hap in een strandpaviljoen. We zijn dan op tijd op het strand om aansluitend de zonsondergang te fotograferen.
20.30 uur dineren in Middelburg.
22.00 uur Einde programma

Programma dag 3

Tussen 8.30 en 9.30 uur Ontbijt
10.00 Bespreken van de gemaakte foto’s.
12.00 Lunch
13.00 Fotograferen in het centrum van Middelburg. Het centrum is rijk aan monumenten, mooie straatjes en een binnenhaventje.
14.30 Vertrek met het voetveer richting Breskens. Vanaf de boot heb je een prachtig zicht op Vlissingen. De grote containerschepen varen op steenworp afstand. En het licht en de zee zorgen voor steeds wisselend beelden. Aangekomen in breskens, gaan we niet van boord af, maar varen direct weer terug.
17.00 uur afsluiting van de reis met koffie/thee.

Om alvast de sfeer van het Zeeuws licht te ervaren…
Klik hiervoor  gratis fototips: Fotograferen langs de vloedlijn.

Kosten, foto ervaring en apparatuur

Kosten: € 695,-.
Inbegrepen zijn:

  • Inbegrepen zijn:2 x overnachting op basis van een éénpersoonskamer in B & B Adrichem en Scherpenzeel, ’t Poorthuys of Loskade 45.
  • 2 x een uitgebreid ontbijt, 3 x lunch met Zeeuwse streekproducten, 1 x een hartige hap in een strandpaviljoen en
  • 2 x diner in het centrum van Middelburg. Koffie/thee tijdens het gehele weekend.
  • Retourticket met het fiets- en voetveer Vlissingen Breskens
  • Entree Scheepswerf Arnemuiden
  • Begeleiding van fotograaf Karin den Boer tijdens alle fotoworkshops op het strand, de folkloristische activiteiten, in Middelburg en tijdens de boottocht.
  • Na de fotoreis circa 30 minuten persoonlijke feedback over de gemaakte foto’s.

Je verblijft in één van de onderstaande B&B’s:

Maximaal 6 deelnemers.

Fotograaf en gastdocent :Karin den Boer.

Slecht weer

Donkere wolken en storm zijn prachtige onderwerpen om te fotograferen. Als deze omstandigheden er zijn, zullen we daar ook gebruik van maken. Maar het moet wel aangenaam blijven. Voor jezelf en je fotoapparatuur. We houden daar rekening mee en hebben genoeg alternatieven om bij slecht weer het programma te wijzigen.

Apparatuur en ervaring

Heb je al meerdere fotocursussen gevolgd en ben je toe aan nieuwe uitdagingen? Dan is deze reis beslist een aanrader. Je verdiept je fotografie kennis en bewustwording zodat je tot andere inzichten komt. Er wordt aandacht besteed aan de geschiedenis en hedendaagse fotografie. En je wordt uitgedaagd om je creatieve grenzen te verleggen. Vooraf neem ik contact met je op, zodat ik je gericht kan begeleiden, afgestemd op je ervaringen.

Je bent op de hoogte en je hebt een camera waarbij je diafragma, sluitertijd en ISO waarde kunt instellen. Voor de avondfotografie een statief meenemen. Een laptop en eventueel een grijsfilter voor het maken van lange sluitertijd opnamen.

Recensies
‘Het was een heerlijk relaxed weekend. Maar wel heel leerzaam!‘ Gerbrande. Fotoreis maart 2019

‘Uitstekende B&B overnachting met heerlijk ontbijt, goede lunch, en het hele weekend professionele begeleiding‘, Marijke. Fotoreis maart 2019

‘Wij hebben enorm genoten van de workshop. Veel geleerd en lekker gegeten op de Mariahoeve. Topdag en voor herhaling vatbaar’. Georges Foto-excursie maart 2019

Neem gerust contact op als je meer wilt weten over deze fotoreis.

Vragen over de fotoworkshops, Karin den Boer: mail@karindenboer  of tel. 0629441561
Vragen over je verblijf, Els van Adrichem: info@adrichemenscherpenseel.nl  of tel. 0617046884
Aanmelden kan via de website van Karin den Boer Aanmeldformulier Fotoreis 

De organisatie heeft het recht om het programma te wijzigen.